ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΗ

Η Καίτη Γκρέυ πραγματικό όνομα: Αθανασια-Αγγελικη Γκιζίλη γεννηθηκε στο χωριο Μυτιληνιοί Σάμου, 14 Μαΐου 1924 και έχει τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά..Η Αγγελική Καλαϊτζή η Καιτη Γκρευ, εγινε απο της μεγαλυτερες τραγουδηστριες του λαϊκού μας τραγουδιού.. Υπήρξε υιοθετημένο παιδί και παρά τις πολλές κακουχίες τις οποίες βίωσε κατόρθωσε να ορθοποδήσει και να γίνει αρχικά ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα να τραγουδήσει ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλα μεγάλα ονόματα του ελαφρού τραγουδιού.
Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη “Το μαράζι”. Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής…Τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα για την Καίτη Γκρέυ….
Η Καίτη Γκρέυ, Κικίτσα τότε ακόμα, ρίχτηκε και πάλι στην βιοπάλη δουλεύοντας όπου μπορούσε. Κάποια μέρα θα βρεθεί με μια φίλη της στο καφενείο «Πανελλήνιο», γνωστό τότε στέκι καλλιτεχνών, για να δει από κοντά τον Τζίμη Μακούλη, τραγουδιστή του ελαφρού τραγουδιού και διάσημο αστέρα της εποχής, τον οποίο λατρεύει. Η εντυπωσιακή παρουσία της όμως θα τραβήξει την προσοχή του διάσημου χορευτικού ζευγαριού «Ντούο Ρεξ», συγκεκριμένα του κυρίου Ρεξ, που έψαχνε για παρτενέρ. Της προτείνει με συμβόλαιο να τον ακολουθήσει και να ασχοληθεί με τον χορό. Η Κικίτσα λοιπόν ξεκινάει στο «Περοκέ» και παράλληλα κάνει εξαντλητικά μαθήματα χορού και πρόβες, κάθε μέρα μετά το σχόλασμα από την δουλειά. Έβγαλε και τις πρώτες της καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
Οι χορευτικές επιδόσεις της όμως δεν αρκούν για να τις εξασφαλίσουν το απαραίτητο μεροκάματο. Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι πολυτάλαντος και το τραγούδι ήταν ένας τρόπος για να κερδίσει περισσότερο χρόνο πάνω στην σκηνή. Έτσι της ζητήθηκε να δοκιμαστεί σε τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Το ακατέργαστο μέταλλο της φωνής της και η γοητεία, εντυπωσιάζουν τον μαέστρο και πιανίστα Μεταξά. Μέσα σε ένα μήνα η εκκολαπτόμενη τραγουδίστρια θα δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο από 40 περίπου τραγούδια. Παράλληλα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών της δίνει άδεια ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Το τραγούδι του πόνου», δίπλα στους Δάφνη Σκούρα και Νίκο Τζόγια. Συνολικά θα παίξει σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Μετά την επιτυχία ως ηθοποιός, θα πιάσει δουλειά στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα παίζοντας τη «Γκόλφω». Στα διαλείμματα, όπως συνηθίζανε τότε, τραγουδούσε «ευρωπαϊκά» τραγούδια, όπως αποκαλούσαν τότε το ελαφρό τραγούδι. Δεν άντεξε όμως την πείνα και την απληρωσιά και τους παράτησε, επιστρέφοντας στην Αθήνα. Εμφανίζεται με τον Γιάννη Βέλλα στο «Άλσος» Παγκρατίου και τραγουδάει ελαφρά και ξένα τραγούδια ενώ όλοι της έλεγαν ότι έχει ξεχωριστή λαϊκή φωνή.
Το λαϊκό τραγούδι και η Καίτη Γκρέυ
Ο συνθέτης Γιώργος Μυρογιάννης την γνωρίζει με καλλιτέχνες του χώρου, που της προτείνουν να ασχοληθεί με το λαϊκό τραγούδι. Μετά από προτροπή του Γιώργου Μυρογιάννη, θα εμφανιστεί στο αναψυκτήριο «Γλυφάδα» της Πάτρας. Προηγουμένως όμως η Κικίτσα είχε αποκτήσει το νέο καλλιτεχνικό της όνομα. Ενώ όλοι οι γνωστοί θα συνεχίσουν να την φωνάζουν Κικίτσα, είχε γίνει πια η Καίτη Γκρέυ.
Η Καίτη Γκρέυ εμφανίζεται ως λαϊκή τραγουδίστρια στο κέντρο «Αραπάκια» στο Βύρωνα. Στην συνέχεια, συνεργάζεται με τον Τάκη Μπίνη και το συγκρότημά του. Ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο επονομαζόμενος «Τσάντας», την καλεί για ακρόαση στην Κολούμπια. Αμέσως υπογράφουν συμβόλαιο και αρχίζουν οι ηχογραφήσεις. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν «Το μαράζι» του Γιώργου Μητσάκη το 1952.
Εκείνη την περίοδο συνεργάζεται με τους Μάρκο Βαμβακάρη και Στέλιο Κερομύτη στη Λάρισα. Έρχεται στην Αθήνα για να ηχογραφήσει το δεύτερο τραγούδι της, το «Ποτέ τη μάνα μην πικράνεις» σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Γεράσιμου Κλουβάτου. Το τραγούδι είχε μόλις ηχογραφηθεί με την φωνή της Μαρίας Γρύλλη. Η Καίτη Γκρέυ δεν το είχε προβάρει, παρά μόνο την πρώτη φορά που της το έπαιξε ο συνθέτης, γιατί την ταλαιπωρούσε ένα κρύωμα. Φτάνοντας όμως στο στούντιο με μεγάλη καθυστέρηση, επιμένει να το τραγουδήσει εκείνη γιατί στίχοι της έχουν φέρει στην μνήμη προσωπικές εμπειρίες. Όμως το τραγούδι έχει πια ετοιμαστεί με άλλη φωνή. Η πίστη και η επιμονή της όμως θα πείσουν τον μαέστρο, που ετοιμάζει το στούντιο για νέα εγγραφή. Το τραγούδι θα βγει μια κι έξω. Τα προσωπικά βιώματα της Καίτης Γκρέυ οδηγούν σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρόντες. Μόλις τελείωσε η εγγραφή, η Μαρία Γρύλλη είπε:
«Εγώ δε θα μπορούσα ποτέ να το πω όπως το λέει η κοπέλα, τόσο πονεμένα. Το τραγούδι αυτό είναι γραμμένο για τη φωνή της»
Η Καίτη Γκρέυ γνωρίζεται με τον Λουκά Νταράλα, που την καλεί να τραγουδήσει στο ραδιόφωνο. Η γνωριμία τους είναι η βάση για την ερμηνεία της στο τραγούδι το «Βουνό», που θα εκτοξεύσει την δημοτικότητά της. Αρχικά η εταιρία δεν πίστευε στο τραγούδι, όμως η επιμονή της τους έπεισε να το κυκλοφορήσουν.
Ο πρώτος δίσκος και η επιτυχία στα ραδιόφωνα δεν άργησε να έρθει. Στα στούντιο της Κολούμπια όλοι αγαπούσαν την Καίτη Γκρέυ καθώς, εκτός των άλλων, ήταν και η τραγουδίστρια που ξόδευε το λιγότερο κερί εγγραφής που χαράζονταν οι δίσκοι, αφού έβγαζε τα κομμάτια μια κι έξω..
Δικές της ερμηνείες υπήρξαν οι πρώτες εκτελέσεις επιτυχιών συνθετών όπως οι Μαρκος Βαμβακάρης, Λουκα Νταραλα, Βαγγελη Πρεκα, Γιαννης Παπαϊωάννου, Βασιλης Τσιτσάνης, Γιωργος Μητσάκης, Χρηστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχια Παπαγιαννοπούλου, Κωστας Βίρβος, θεοδωρος Δερβενιώτης, Μπαμπης Μπακάλης, Γιωργος Ζαμπέτας, Στέλιος Μακρυδακης, Δημητρη Γκουτη, Τολη Βοσκοπουλου..
Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως Ροζα Εσκενάζυ, Στρατο Παγιουμτζή ,Λουκα Νταραλα, Στελιο Καζαντζίδη, Γρηγορη Μπιθικώτση, Πολυ Πάνου, Μαιρη Λίντα, Γιωτα Λύδια, Αντωνη Ρεπάνη, Στρατο Διονυσίου , Γιωργο Νταλάρα, Χαρης Αλεξίου, Δημητρα Γαλάνη, Ελενη Βιτάλη, Αλκιστη Πρωτοψάλτη, Πανο Γαβαλά, Ριτα Σακελλαρίου, Σπυρο Ζαγοραίο,  “Εκείνος και εκείνος”, Δάντη, Κορκολή, Βαρδή κ.α
Τη ζωή της σημάδεψε ο 5 χρονος αρραβώνας της με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Αργότερα ο αρραβώνας της με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη αποτέλεσε μεγάλο γεγονός της εποχής. Το ίδιο και ο δεσμός της με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά.
Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας γνωρίζοντας τον Έλβις Πρίσλευ, τον Τζίμ Χέντριξ, την Ρίτα Χέιγουορθ, την Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο, τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Στην δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια..
Ηχογράφησε περιιπου 1.000 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από την δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα. Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπογράφει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για την μεταφορά της θρυλικής ζωής της στην μικρή οθόνη.
Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να επιτευχθεί εξολοκλήρου μιας και το κόστος του
προυπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που είχε υπογραφεί η σύμβαση. Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο ενώ το τραγούδι των τίτλων “Εγώ σε νίκησα ζωή” με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο δεν βγήκε ποτέ στη δισκογραφία. Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο Έτσι όπως τα έζησα.
Έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Παντρεύτηκε δυο φορές και απο τον δεύτερο γαμο της με τον Νίκο Ηλιαδη απέκτησε δύο παιδιά, τον Βασίλη (1950) και τον Φίλιππο (1947).
Εγγονή της είναι η γνωστή τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη (1977-). Μένει μόνιμα στη Νέα Σμύρνη.Η Καιτη Γκρευ σημερα θεωρείται ηλικιακά μια από τις μεγαλύτερες  τραγουδηστριες εν ζωη.!!!!